Бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 2024

...
Бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 2024
Коментари Харесай

Синоптиците настояват бюджетът на НИМХ за 2024 г. да бъде увеличен с 4 милиона лева

Бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)  за 2024 година е с към 400 000 лв. по-малък от този от миналата 2023 година и настояването на Националната хидрометеорологична работа на България е да има нарастване на бюджета ни с 4 милиона лв.. Това сподели за Българска телеграфна агенция основен помощник доктор  Анастасия Стойчева  – шеф на департамента „ Прогнози и осведомително обслужване “ в Национален институт по метеорология и хидрология.

Тя посочи, че през 2022 година бюджетът на Национален институт по метеорология и хидрология е бил малко над 27 милиона лв., а за 2024 година е с към 400 000 лв. по-малко. „ Бяхме пресметнали, че с цел да преодолеем в известна степен всичко, което е обвързвано с инфлацията и с това, че две години не сме имали  покачване на заплатите , изключително на сътрудниците, които са от наблюдателната система и те са с по-ниските заплати, е належащо да има нарастване. Синоптиците в Национален институт по метеорология и хидрология сме 10 индивида, а наблюдаващи имаме в София и в страната. Те събират метеорологичните данни и ги предават, и имаме потребност от това да назначаваме младежи за наблюдаващи, с цел да развиваме нови методики за анализиране “, изясни Стойчева.

„ Купили сме автоматизирана система, само че с цел да се обгрижва тя, ни трябват информатици и инженери, които са с огромна подготовка и те желаят да получават високи заплати. Като предложим 1200 или 1500 лв. заплата, младежи няма да дойдат в Национален институт по метеорология и хидрология, а ние имаме потребност от такива фрагменти. В другите научни организации и в университетите има обновен бюджет за 2024 година “, означи Стойчева.

„ Искаме да се усили бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология, с цел да може да се индексират заплатите, които не са увеличавани съвсем от две години.  Настояваме да има нарастване на бюджета  с 4 100 000 лв. за 2024 година, с цел да има покачване на заплатите в Национален институт по метеорология и хидрология с към 20 %. Метеорологията е едно от направленията, в които ясно се вижда какво е приложението на науката, разяснява шефът на департамента „ Прогнози и осведомително обслужване “ в Национален институт по метеорология и хидрология.

На въпрос, откакто към този момент е признат бюджетът за 2024 година, допустимо ли да има такова нарастване, Анастасия Стойчева отговори, че в „ самия бюджет най-вероятно не е допустимо това да се случи, само че би трябвало да се откри някакъв метод, по който да има нарастване на средствата за Национален институт по метеорология и хидрология “.

„ Ако това не стане, значи, че след август 2024 година още веднъж би трябвало да стартираме да обясняваме, че има  инфлация  и по какъв начин да предложим на млад сътрудник, приближаващ при нас, заплата, за която той няма да работи. Но и никой няма да стартира да учи тази просвета – метеорологията, тъй като не вижда да има бъдеще в нея. Всички приказват за метеорологичното време, за климата и какъв брой са значими, само че тези политики би трябвало да са свързани с финансирането на Национален институт по метеорология и хидрология “, съобщи Анастасия Стойчева.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР